Natuurlijk gaan we allemaal groen doen

Petra Lubbers - Tekst en de rest - MVO

MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe doe je dat als tekstschrijver? Dat vroeg ik mezelf ook lang af. Iets met druppels en gloeiende platen. Maar er was een goede reden om het tóch serieus aan te pakken:

Daarom

 • koop ik zo duurzaam mogelijk in
 • overleg en vergader ik online als het kan
 • kom ik op de fiets als het droog en niet te ver weg is
 • rijd ik in een klein autootje
 • werk ik af en toe belangeloos voor projecten met een sociaal of duurzaam karakter
 • ben ik bezig mijn huis van zonnepanelen te voorzien
 • koop ik zo weinig mogelijk ‘meuk’, zoals home-is-where-the-heart-is bordjes enzo

MVO verbeterpunten

 • kleding en schoenen… ik ga het niet eens toelichten. Je snapt het vast
 • mijn auto is niet elektrisch
 • openbaar vervoer meer gebruiken (dan moet ik eerst weer op les)

Wat nog wel een dingetje is: ik vind neuromarketing hartstikke interessant en ik ben ook erg gefascineerd door koopgedrag. Handig voor het schrijven van commerciële teksten, maar het strookt niet met mijn standpunt dat we minder moeten kopen.
Tot overmaat van ramp ben ik ook nog getrouwd met een inkoper. Wel een re-used exemplaar, maar toch. Principes zijn soms lastig, merk ik in de praktijk.

MVO in mijn teksten

 • Voor het tijdschrift van Aveleijn interviewden twee mensen met een verstandelijke beperking trashpacker Tijmen Sissing. Ik werkte de tekst voor hen uit. En natuurlijk moest die voor iedereen begrijpelijk zijn.
 • In Borne krijgen Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek, TWW en Negam een nieuw circulair onderkomen. Rentmeester2050, Maurice Beijk, begeleidt dit iconische project. Ik interviewde hem en een aantal andere mensen die bij de bouw betrokken zijn.
 • De ambitie van de circulaire gebiedsontwikkeling SUPERLOCAL is om de materialen van twee leegstaande hoogbouwflats te hergebruiken voor de bouw van circa 130 nieuwe woningen en de inrichting van het openbare gebied. Ik neem namens partner Dusseldorp ISM deel aan het communicatieoverleg.
 • Duurzaamheid en circulariteit maken deel uit van alle tenderteksten die ik schrijf of redigeer.

Happy Planet Professionals

Ik ben een Happy Planet Professional. Dat houdt me scherp en het motiveert om er elk jaar een schepje bovenop te doen. Bovendien moet je voor je jaarcertificaat aantonen wat je daadwerkelijk aan MVO hebt gedaan. En dat is meer waard dan erover praten. Of zoals tekstschrijvers dan zeggen: show, don’t tell.

Tekst en de rest sponsort

Stichting Huis voor dieren, die oude, zieke en gehandicapte dieren een goed thuis gunt. Dieren die niemand meer wil krijgen hier een warm nest en een heleboel liefde en aandacht van Suus en haar vrijwilligers.

De Hooiberg in Borne is een initiatief van ouders, die een eigen kleinschalige woonvorm voor hun kind met een beperking bouwen. Een woonvorm die een ‘normale’ gezinssituatie zo dicht mogelijk benadert. Met een klein vast team van begeleiders, dat onze kinderen een warm ‘thuis’ geeft. Een plek om zelfstandig te wonen en samen te leven, mét 24-uurs begeleiding.

Voor het wetenschappelijke Tijdschrift van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (TAVG) schrijf ik op vrijwillige basis (niet medische) artikelen en interviews. Bijvoorbeeld over seksualiteit, levenseinde, verslaving, kinderpalliatieve zorg en advance care planning.

Voor de Art Brut Biënnale en Special Arts deed ik vrijwilligerswerk en ik sponsor hen door de aankoop van kunst, die gemaakt is door mensen met psychische problematiek of een verstandelijke beperking.

Scroll naar top