Iedereen heeft recht op begrijpelijke tekst

Petra-Lubbers-Tekst-en-de-rest-300x300-circle

Gezondheidszorg

Waarom een tekstschrijver in de gezondheidszorg?

Iedere tekstschrijver kan toch schrijven?
Tuurlijk, maar waarschijnlijk zoek je een schrijver die het jargon kent.
En die jouw tekst kan herschrijven naar taal die je patiënt of cliënt begrijpt.
Eentje die de medische wereld kent. Dan hoef je niet zoveel uit te leggen.
Dat scheelt tijd. En dus geld.

Wat kan ik voor je doen?

 • webteksten
 • artikelen
 • blogs
 • flyers en brochures
 • en de rest, als het maar letters heeft

Wat is het resultaat?

Een tekst die past bij je doelgroep. En die doelgroep bestaat bijvoorbeeld uit

 • artsen en paramedici
 • patiënten, cliënten en hun familie of vertegenwoordigers
 • mensen met een verstandelijke beperking of andere kwetsbare groepen

Een stukje geschiedenis

Ik geef toe: ik heb een beetje een bizar cv. Zo ben ik onder andere operatieassistent (anesthesiologie) geweest. Maar ik was ook medisch secretaresse en doktersassistente. Ik liep stage bij specialisten in het ziekenhuis, op de verpleegafdelingen en op de poli’s en ik deed extra opleidingen in de gezondheidszorg, waardoor ik bijvoorbeeld ECG’s kan lezen. OK, ik kón het.

Tegenwoordig werk ik veel in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

Zo ondersteun ik de artsen voor verstandelijke gehandicapten en ik ben redactielid van hun medisch wetenschappelijke tijdschrift, het TAVG. Daarnaast werk ik voor de consilia van de gespecialiseerde tandartsen (bijvoorbeeld voor extreem angstige patiënten of mensen met een beperking).

Verhalen achter de ‘patiënt’. Dat vind ik het mooist om te schrijven

De gezondheidszorg wordt helaas steeds zakelijker en als je niet oppast worden mensen dossiers, gevallen of statistieken. Door mijn interviews wil ik ‘dossiers’ een gezicht geven, zodat je de mens erachter ziet.

Daarnaast vind ik dat iedereen tekst moet kunnen begrijpen

Ook mensen met een verstandelijke beperking. Daarom volgde ik in 2019 de cursus Cliëntgericht schrijven. En het cliché dat makkelijk schrijven best moeilijk is, is echt waar :-).

Kortom:

 • Wil je begrijpelijke teksten voor patiënten of cliënten?
 • Zoek je een tekstschrijver die het medische jargon kent?
 • Of gun je je klus aan iemand met hart voor de zorg?

Dan verleen ik graag eerste hulp.

 

Lopende Projecten

Artikel over lockdown en autisme

Voor het medisch wetenschappelijk tijdschrift van artsen voor verstandelijk gehandicapten (TAVG) schreef ik een artikel over lockdown en autisme. Is het een vloek of een zegen? Want aan de ene kant kan een vermindering van de hoeveelheid prikkels erg prettig zijn voor iemand met autisme. Aan de andere kant verandert de dagstructuur soms totaal. In…

Een beleidsstuk over mantelzorg in begrijpelijke taal

Je praat niet over cliënten in de zorg, maar je praat met ze. Daarom zette ik een beleidsstuk van Aveleijn over mantelzorgbeleid om in een tekst die voor (bijna) ieder begrijpelijk is. In B1-taal dus. En lekker kort maar krachtig. De centrale cliëntenraad gaat er nu verder mee aan de slag.

Webteksten voor Dytter

Dytter matcht zorgorganisaties en zelfstandige zorgverleners met elkaar. Een soort Tinder, maar dan anders. Ze bouwen een online platform waarmee ze organisatie en zzp’er aan elkaar koppelen. Al het papierwerk, de procedures en het gedoe hebben ze er tussenuit gesloopt. Wat er dan overblijft? Betaalbare zorg. Menselijke zorg. Zorg on-demand. En daar werk ik natuurlijk…

Artikel over kinderpalliatieve zorg

Voor het tijdschrift van Artsen voor verstandelijk gehandicapten interviewde ik drie artsen over kinderpalliatieve zorg. Het artikel verscheen in juni 2020. Quote: ‘Er worden in de kinderpalliatieve zorg veel beslissingen genomen, waarvan ouders zich achteraf afvragen of dat de beste keuze was.’

Scroll naar top